Indra, a félistenek királya

Indra a félistenek királya, az eső és a mennydörgés istensége. Az időjárás és a felhők neki engedelmeskednek. Míg Visnu az elsődleges félistenek, mint Indra, Brahmá és Siva vezetője, addig Indra az adminisztratív félistenek irányítója. A Védák Rig-védában szereplő himnuszai kijelentik, hogy Indra az emberiség barátja, aki együtt tartja a föld különböző törzseit. Indra a felsőbb világ ura Airavata elefántján. Az ind-u „esőcsepp” jelentésű, az ind „nagy teljesítményű”. Az ina erőset jelent, az idh pedig ezt: „meggyújt”. Talán utalás arra, hogy a villámaival hatalmas fényt áraszt, vagy tüzet tud gyújtani. Gyakran hívják Dévarádzs-nak is: देवराज – király istenség. Inrda az apja Ardzsunának, a Bhagavad-gítá hősének, Krisna barátjának. Ardzsuna születése egy misztikus történet része, az édesanyja, Kuntidévi királynő és Indra kapcsolata nem mindennapi. Indra felnőtt fiát meginvitálta égi királyságába, és megtanította neki a legkülönlegesebb katonai és zenei tudományt. A kuruksetrai csatában is fiát támogatta, igaz, hogy egy kis csalással, de megmentette fia életét.
Indra pozíciója
Indrát különféle szertartásokkal, jagjával imádják, hogy elnyerjék kegyét. A jó idő elengedhetetlen a mezőgazdaságban, és az emberek szívesen áldoznak annak érdekében, hogy a föld gazdagon teremjen. Csodálatos tetteit himnuszok sora örökíti meg. Indra uralkodó bolygója Indraloka. Indra személyisége nagyon összetett. A mennyei bolygók fő félistene, de mivel ez még mindig az anyagi világban van, ő roppant gazdagsága és ereje ellenére egy hétköznapi élőlény is. Ezért a feltételekhez kötött lélek négy hibájával is rendelkezik: bhrama (téved) pramada (illúziók) vipralipsá (csal) káranapatava (érzékszervi fogyatékosság). Több Indrával kapcsolatos történet e négy téma köré csoportosul. Indra a félistenek nagyhatalmú királya, vezetője, s a démonok legfőbb ellensége. Ő a villámlás, a mennydörgés, a viharok, esőzések és a rohanó folyamok istensége. Kezében tartott fegyvere a hatalmas villámjogar.
Indra szimbolikája

Indra egy fehér elefánton, az elefántok királyán, Airavatán vagy néha lovak húzta aranyszínű szekéren utazik. Kettő vagy négy karral ábrázolják. Kezében általában legfontosabb fegyverét, a villámot (vadzsrát) tartja, ami nem csak a harcban nyújt számára segítséget, hanem abban is, hogy feltámassza vele a harcban elesetteket. Láthatunk nála íjat és nyilakat, kagylókürtöt, hálót vagy horgot is.

Indra a keleti égtáj istensége. Teste arany- vagy vöröses színű.
Oda és akkor küld zivatart, ahová és amikor csak akar. Szahaszráksának vagy “ezerszeműnek” is nevezik. Néha egész testét szemekkel borítva ábrázolják. A mennyei bolygókon lévő Indra-Pura nevű városban lakik.

A Védák gyakran írnak cselekedeteiről. Gyakran harcba száll a démonokkal, s néha el is veszíti a csatákat, s ilyenkor az Úr Visnuhoz kell fordulnia segítségért.

A templomokban nem imádják közvetlenül, de gyakran látható
a Visnu templomokban faragványokon, amint elefántján ül.

Felesége Indrání, akit Aindrínek vagy Paulomínak is neveznek.
Ő az ég istennője, akinek csodálatos aranyszínű bőre van.
Indrání az eszményi indiai nő, aki rendkívül odaadó a férje iránt,
s gyönyörű szép.

Indra mantra
Sri Indra Dev Gayatri Mantra

Aum Indrarajayaa Vidmahe
Maha Indrayaa Dheemahi
Tanno Indra Prachodayaat