Ganésa, az akadályok elhárítója

Ganésa a hindu pantheon egyik legismertebb alakja. Félisteni pozíciója révén ő a kezdetek segítője és az akadályok elhárítója. A bőség, a szépség, a bölcsesség felügyelője. Rendkívül éles elméjű, és az együttérzéséről is híres. Sokszor ábrázolják egy egér társaságában, aki a lábainál ül. A vele kapcsolatos történet több üzenetet is hordoz. Vjászadév, a szent bölcs neki diktálta a Védák egyik fontos történelmi művét, a Mahábháratát. Így vált Ganésa a Védák írnokává. Vjásza, vagy más néven Veda Vyas, Ganésának diktálja a Védák híres történetét, a Mahábháratát. Így lett az elefánfejű félisten a Védák írnoka.
Ganésa jelentése
Ganésa legkorábbi említése a Rig-védában szerepel. A gan szótag csoportot jelent. Ganésa az, aki rendet tart ebben a világegyetemben, hiszen az univerzum atomok és különböző energiák csoportja. Hívei más néven is szólítják, a legnépszerűbb ezek közül a Ganapati és szólíthatják Vinayaka néven is. Ganapati szó szerint azt jelenti: a sokaság gondviselője.
Ganésa története
Születésének kétféle története is van. Az egyik szerint Siva és Parvati a dévák, a félistenek kérésére vállalták ezt a gyermeküket. Egyrészt, hogy akadály-teremtő (vighnakartaa) legyen a démoni lények, vagyis a mindenkori Rossz útjában. Másrészt, hogy akadály-átalakítóként (vighnahartaa) segítse a félisteneket, a dévákat. Tágabb értelemben ez azt jelenti: segíti a jó törekvéseket, segíti a felmerülő akadályok átlépését, megoldását. Születésének körülményei egy másik változatban: Siva sokszor mély meditációba merült, és egy ilyen alkalommal Párvati nagyon magányosnak érezte magát. Úgy döntött, kell valaki, aki bármikor ott lesz, ha szükséges. Gyűjtött egy kis agyagot a földről, és egy szép fiatalembert formált, aki meg is elevenedett. Megszületett a jóképű Ganésa, aki kinézete miatt el is bízta magát. Nem sokkal ez után Párvati megkérte, hogy őrizze a hegy oldalát, miközben ő egy folyóban fürdött. Azonban megérkezett Siva, aki látni akarta feleségét. Ehelyett egy csinos fiatalember állta útját, és megtiltotta, hogy közelebb menjen. Hirtelen haragjában Siva lefejezte Ganésát. Csak ekkor tudta meg, hogy a saját fiával tette ezt. Közölte a kíséretével, hogy hozzák el az első állat fejét, akivel találkoznak. Ez egy elefánt volt. Siva az elefánt fejét Ganésa testéhez csatolta, és megnövelte a súlyát, hogy elbírja a terhet. Így mentette meg fiát a testi szépség adta büszkeségtől. Ganésa szó szerint elvesztette a fejét. Ez is jelképes: nem hétköznapi megoldás orvosolta a problémát. Az akadályok leküzdésének más módjai is vannak, mint amit anyagi ésszel elképzelünk. A pufók, de szelíd lelkű és rendkívül nagy tudású Ganésa mind a mai napig az egyik legkedveltebb félisten a hinduk körében.
Ganésa szimbolikája
Ganésát általában négy karral ábrázolják, kezeiben szimbolikus jelentésű tárgyakat tart. Az elefántösztöke követői számára a pozitív és negatív hatású vágyak szétválasztását, a kötél a kötelékektől, gátló ragaszkodásoktól való megszabadulást jelképezi. Egyben a kötéllel közelebb vonja híveit lelki céljaikhoz. Jókora pocakja a nagylelkűséget és a teljes elfogadást képviseli, valamint a jó és rossz dolgok könnyed megemésztését. Nagy feje arra utal, hogy a sikerhez nagyban kell gondolkodni. Szeme kicsi, de kedves tekintete rendkívüli koncentrálást is mutat. Fejszéjével is a ragaszkodás köteleit vágja át. A lótuszvirág a tisztaság jelképe, ahogy kiemelkedik a mocsárból, és nem érintkezik vele. A törött kard szimbolizmusa pedig azt üzeni, hogy egy bölcs ember túl van a kettősségeken, azok nem zavarják meg őt. Sokszor ábrázolják kedvenc édességével, ez nem falánkságot, hanem a lelki gyakorlatok eredményét tükrözi. Hatalmas füle a tanításokra való összpontosítást, kis szája pedig a felesleges beszéd elkerülését jelzi. Ormánya az eredményesség és alkalmazkodó készség szimbóluma, fél agyara pedig a nemes célért hozott áldozatvállalást, a kedvező dolgok megtartását, a kedvezőtlenek elvetését jelenti. Kezét áldó vagy védelmet adó kéztartásban, múdrában tartja. Előtte egy púpozott tál van megszentelt étellel, ami a lelki úton haladó, törekvő embert biztatja, sikert ígér. Az egér pozitív szimbólum, hiszen képes mindenen átrágni magát. Előtte nincs akadály. Az egér elrágja a köteleket, kiszimatolja a kedvező dolgokat. Az egér olyan, mint a mantra, amely át tudja vágni a gúzsba kötő akadályokat, amit a tudatlanság eredményez.
Ganesh mantra

om gam ganapataje namaha

Meghajlok Ganésa előtt, aki elhárít minden nehézséget és akadályt az utamból.

Áldást és védelmet kérek tőle.”