Durga istennő

Az istennő tisztelete a védikus időkig nyúlik vissza. Durga az univerzum istennője, Siva feleségének, Párvati istennőnek egyik formája. Párvati harcos aspektusai Durga és Káli.
Durga istennő a bölcsesség és az emlékezet ereje. Csodálatos, gyönyörű nőként jelenik meg, aki veszély idején szörnyűséges, vérengző alakot is ölthet. Akár 64 különböző formában is meg tud jelenni, melyek az istennő különböző időtöltését, hatalmát vagy aspektusát képviseli. Ilyen például: Bhagavati, Katyayani, Meenakshi, Sati, Devi vagy Kali. Így a szelíd és a pusztító karakter is jelen van.
Durga istennő szerepe
Durga becsületes harcban megölt egy szörnyet. Ezáltal helyreállt a Földön a béke és a jólét. Ez a hősi história egy nő hatalmáról emlékezik meg. Durga a védő anya istennő népszerű formája. Rémisztő és pusztító, amikor kell, de jóindulatú és gondoskodó, amikor szüksége van rá.
Durga élete
Durga életéhez Mahishasur bivalydémon híres története kapcsolódik. Indra, a félistenek királya és miniszterei kérésére Devi Durga azért jelent meg, hogy legyőzze és megölje Mahisasurt, és megállítsa barbár uralmát a Földön. Mahisasur, a démonkirály az álcázásról ismert, az alakváltozás különböző formáiról. Külsejét állandóan változtatta, de gonosz céljait nem – ilyen a látszat valóság és a belső tudatlanság. Lehetetlennek tartotta, hogy egy istennő elég erős legyen ahhoz, hogy megölje őt. Durga ikonográfiájában látható, amint Mahisasurba szúrja fegyverét.
Durga mantra

Durga Gayatri Mantra

ॐ कात्ययानाय विद्महे कन्याकुमारी धिमही तन्नो दुर्गे प्रचोदयात् ।।

Om katyanaya vidmahe

kanyakumari dhimahi

tanno durgih prachodayat ||

Hódolatajánló mantra:

ऊँ दुं दुर्गायै नमः ..

Om dun Durgayai namah ||

Tiszteletemet ajánlom a női energia előtt, amely megóv az összes negatív hatástól.

Durga ábrázolása
A hindu művészetben Durga gyakran gyönyörű nő, akit mosolyogva piros ruhában ábrázolnak. Négy vagy akár húsz karja is lehet. Olyan védelmet hoz az életünkbe, amivel segíthet levágni az ártó energiát. Kezeiben különböző hatalmi tárgyakat tart: kard, szablya, szigony, nyíl és íj mellett megjelenik a kagyló. a lótusz, a csengő, az imafüzér, a csakrák világító csillaga, az áldás, imák és a megbocsátás is. Hiszen ezek is fegyverek, abban az értelemben, hogy segítenek eltávolítani mindazt, ami ártó szándékú, amire már nincs többé szükségünk. Lehet, hogy egy lótuszon ül, vagy egy oroszlánon, esetleg tigrisen utazik. Az oroszlán egyrészt Durga hatalmát, másrészt az ember negatív tulajdonságait, állatias hajlamait képviseli. Például a kapzsiságot vagy a mindenen átgázoló önzését. Az oroszlánon való lovaglás azt is jelenti, hogy teljesen az irányítása alatt tartja célpontjait. Amikor harc közben látjuk, a legfeltűnőbb a nyugodt arca, Durga istennő mosolyog. Ez a tulajdonsága azt hangsúlyozza, “Ne félj, minden rendben van”, ez a fő üzenete. Tehát védő szerepet tölt be, nem erőszakos, nem a gyűlölet vagy az egoizmus  vezérli, mint a földi halandókat. Kényszerűen cselekszik, a dharma fenntartása érdekében. A fegyverei is szimbolikusak: önfegyelmet, mások iránti önzetlen szolgálatot, önvizsgálatot, imádságot, odaadást, a mantrákra való emlékezést, vidámságát és meditációját képviselik.